FIRAT KALKANI OPERASYONU



FIRAT KALKANI OPERASYONU



 


Suriye’deki iç savaşa Türk askerinin müdahalesi ve İŞİD, PYD gibi terör örtgütlere ile mücadele amaçlı başlatılan bildiğimiz adı Fırat Kalkanı Harekatı, Türk ordusu ve Özgür Surye Ordusu denen ÖSO tarafından sürdürülen operasyonun adıdır. Operasyonun amacı Türkiye'ye tehkike oluşturacak unsurları temizlemek, sınır güvenliğini sağlamak ve sivil halkı korumak olarak belirlenmiştir. Göç sorununu yok etmek amacı ile Türk Ordusu 5 bin km karelik alanı güvenli bölge olarak yani İŞİD, PYD ve Suriye Silahlı Kuvvetlerinden arındırmak hedeflendiği belirtilmiştir. Bir diğer amaç da PYD'nin bölgede kurmak istediği Kürdistan fikrinin engellenmeye çalışılmasıdır. Bu konu da Türkiye ısrar ile PYD'nin Fırat’ın doğusuna geçmesini istemekte ve bu yönde hamleler yapmaktır. TSK unsurları karadan ve havadan tehlike içeren unsurlara yoğun ateş altına almaktadır. Gün geçtikçe sınıra bu amaçla askeri sevkiyat da yapılmaktadır.

FIRAT KALKANIN İLK AŞAMALARI


İlk olarak 20 Ağustos 2016'da büyük bir grup muhalif ağır ve orta teçhizat yüklü araçlar ile Çobanbey'den Türkiye sınırına yaklaşmışlardır. 22 Ağustos'ta İŞİD'in Gaziantep saldırısına misilleme olarak Karakamış bölgesine havan atışı yapıldı. Ardından Türk Silahlı kuvvetleri 60 obüs ile Cerablus ve Menbiç'i bombardıman altına aldı. Sonrasında ise hareket başlamış oldu ve ordumuzun amacının ilhak olmadığı, düzen amaçlı geldiklerini bildirdiler ve ÖSO desteklerini sundular.
Operasyonda ÖSO mensubu Arap kuvvetleri, Türk kuvvetleri bulunmaktadır. Saflarını belli etmek için de Arap kuvvetleri kırmızı, Türkmen kuvvetleri türkuaz kol bandı kullanmaktadırlar.  Operasyon kapsamında ilk şehidimizi 27 Ağustos günü YPG'li bir grubun tanklarımıza yaptığı roket atışı sonrasında verdik. Ve 3 askerimiz yaralandı, 1 askerimiz şehit oldu. Zamanla saldırılar devam etti ve şehitler verdik. Buna karşın da hâkimiyet alanımız genişledi.
Şuana kadar Türk Silahlı Kuvvetleri 40’ı geçkin şehit vermiştir. 1300’ü geçkin İŞİD’li terörist ve 300’ü geçkin de PYD mensubu öldürüldü.



FIRAT KALKANI OPERASYONU VE ASTANA GÖRÜŞMELERİ

Suriye konusunda son oluşan gelişmelerden biri de Astana görüşmeleri. Bu görüşme de Rusya ve Türkiye bir nevi uzlaştırıcı olarak bulunacak gibi gözükmektedir. Astana'da Sultan Murad Tümeni siyasi temsilcisi de bulunarak, Türkmenlerin temsilcisi olacak.
Bu da Türkmenlerin artık söz sahibi olacaklarını göstermektedir.
Türkmen kuvvetler komutanlarından Abdurrahman Mustafa, Türkiye'nin Suriye'de DAEŞ (İŞİD) ile mücadelesinin Türkmenler ve diğer muhalifler için dönüm noktası olduğunu belirtti.

EL BAB DA SON DURUMLAR

Operasyon kapsamında gerçekleştirilen El Bab'a harekette son durum olarak önemli bilgiler gelmektedir. Şuan El Bab tamamen ÖSO eline geçtiğine dair bilgiler mevcuttur. Ama hala çatışmalarda devam etmektedir.

GÜVENLİ BÖLGE  POLİSLERİ



Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında Suriye’de terör örgütlerinden temizlenen bölgelerde güvenliğin sağlanması için yeni adımlar atılmaktadır. Bölgelerde güven ortamı oluşturmak için Türk polisi, Suriyelileri eğiterek güvenlik güçleri oluşturdu. İlk aşamada 450 Suriyeli eğitildi. Fakat bunun devamı da geleceği söyleniyor. Eğitilen Suriyeli polislerin 5 bine kadar çıkarılması düşünülmektedir. Güvenli bölge polisi olarak adlandırılan bu güvenlik güçlerinin, aynı zamanda Cerablus'da da uygulanmıştı. Amaç bölgelerin güvenliğini daha da arttırarak geri dönüşlere hız kazandırılması amaçlanmaktadır. Mavi üniformalar giyecek olan bu güvenli bölge polisleri, elde edilen terörden arındırılan yerlerde güveni arttıracak ve yerleşimi gerçekleştirmesinde katkı sağlayacaktır.
Fırat Kalkanı Operasyonu, Türkiye sınırı için büyük önemi olan bir harekâttır. Zaman geçtikçe Suriye içlerine doğru ilerleyen Türk silahlı birlikleri hedefi İŞİD’İ bölgeden temizlemek ve PYD’nin faaliyetlerine son vermektir.
Geçtiğimiz günlerde 24 hedef vuruldu ve 23 terörist öldürüldü. Hava harekâtlarına bazı zamanlar ABD de katılmaktadır fakat PYD’ ye karşı faaliyette bulunmamaktadır.
Hükümetin açıklamalarına göre operasyonda büyük ilerlemeler yaşanmaktadır lakin şehit sayımızda da bir artış olduğu gözükmektedir.

Yorumlar

  1. Suriye içlerine ilerlemek demek kaybın daha fazla artması demektir , bunu ben bile görebiliyorken , baştakilerin görememesi söz konusu değildir. Amerika'nın kimin yanında olup , kimlere destek verdiği ise tartışmaya bile açık olmamalı artık diye düşünüyorum . Bu konularda yazılacak çok şey var , Türkiye kendi terör oluşumlarını engelleyebiliyormuş gibi , hala halihazırda oluşabilecek unsurlara zemin hazırlamıyormuş gibi...Olan tek şey gencecik evlatlara, ocağına ateş düşen ailelere oluyor , bakın artık er şehidimiz neredeyse yok , hepsi uzman , bunun bile tek başına Türkiye'ye maliyeti büyük olur . Bir savaş olacaksa bu devletlerin başındakiler çıkıp savaşsın , bekliyorum, bekliyoruz ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklisiniz, söylenecek çok şey var lakin bir yandan da kelimeler ne kadar anlatabilir durumu veya ne kadar faydalı olur bilinmez. Şuan durumumuz çakallar ortasında kalmış bir koyun gibi...

      Sil
    2. Haklisiniz, söylenecek çok şey var lakin bir yandan da kelimeler ne kadar anlatabilir durumu veya ne kadar faydalı olur bilinmez. Şuan durumumuz çakallar ortasında kalmış bir koyun gibi...

      Sil

Yorum Gönder