YENİ AMERİKA BAŞKANI: DONALD TRUMP’IN TÜRKİYE HAKKINDA DÜŞÜNCELERİ



YENİ AMERİKA BAŞKANI: DONALD TRUMP’IN TÜRKİYE HAKKINDA DÜŞÜNCELERİ

                                    


Amerika Birleşik Devletleri geçtiğimiz günlerde başkanlık seçimini gerçekleştirmişti. Ve geçtiğimiz 20 Ocak'ta yeni başkan Donald Trump başkanlık koltuğuna oturmuştu. Başkanlığa geçmesi ile birlikte birçok tartışma da oluştu. Bu sefer koltuğa oturan Amerika başkanı önceki meslektaşlarından biraz daha farklı olduğunu fark ettirdi. Ve bu ileriki zamanlarda daha çok belli olacakmış gibi. Bizim asıl ilgilendiğimiz konu ise yeni Amerika başkanının Türkiye'ye karşı nasıl davranış içinde olacağı ve nasıl politika izleyeceği konusu. Çünkü şu bir gerçek ki Amerika'nın Orta Doğu da yıllardır farklı politikalar izlemektedir. Bu politikalarda dolaylı ve bazen doğrudan Türkiye'yi etkilemektedir. Şu yıllara kadar Türkiye dünya bloğunda hep Amerika tarafına yakın oldu. Lakin bundan sonra Amerika'nın hareketlerine göre belki Rusya bloğuna geçebilir. Tabi bunu ileriki zamanlar gösterecektir. Şimdi Donald Trump'ın Türkiye hakkında görüşlerini inceleyim biraz.

TRUMP’IN TÜRKİYE GÖRÜŞLERİ


Trump seçim sürecinde Türkiye hakkında net açıklamalarda bulunmuştu. Cumhuriyetçi başkan olan Donald Trump, Temmuz ayında New York Times'a bir röportaj vermişti. Başkan seçilmesi durumunda Türkiye gibi müttefik durumundaki ülkeler de olan insan hakları ihlallerine müdahale edilip edilmeyeceğine dair soru sorulmuştu. Buna karşılık ilginç yanıtlar veren Trump sözlerini şu şekilde aktardı;

DERS VERME HAKKIMIZ YOK


"Amerika Birleşik Devletleri başka ülkelere baskı yapmadan önce kendi bozukluklarını düzeltmesi gerekmektedir" ve ardından da " Bence başkalarına nutuk atma hakkımız yok. Ülkemizde olup bitenlere bir baksanıza! Birileri polis memurlarını vururken, nasıl olurda başkalarına ders verebiliriz?" diye konuştu.

ERDOĞANA DESTEK AMA KÜRT GÜÇLERİNE DESTEK

15 Temmuz olayından bir süre sonra verdiği röportaj da cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü de bulunmuştu. Erdoğan’a desteklerini sunmuştu. Türkiye'ye karşı açıklama yapmaktan kaçınarak kendi sorunlardan kaçınarak kendi ülkelerinin sorunlarını vurgulamıştır. Fakat bazı görüşleri Türkiye'nin görüşleri ile çelişmektedir. Çünkü Kürt güçleri diye ifade ettiği aslında PKK ve PYD gibi örgütleri söyleyip hayran olduğunu söylemişti. Bu da Türkiye'nin terör ile mücadele konusunda olumlu bir laf değildir. Bunun haricinde Trump, Türkiye ile müttefikliğini sürdürme düşüncesinde olduğu bilinmektedir.Çünkü: Türkiye’nin müttefik olarak bulunması Amerika çıkarları için oldukça büyük bir önem taşımataktadır. Türkiye jeopolitik konum olarak oldukça değerli bir yerdedir. Bu yüzden orta doğu da sürekli hakimiyet kurmak isteyen ABD, Türkiye ile iyi geçinmeye çalışmaktadır. Bundan sebeple de Amerika Başkanı Trump söylemlerinde hassas olmaya çalışarak dengeyi korumaya çalışmaktadır.

DONALD TRUMP’IN SURİYE POLİTİKASI


Türkiye'nin şuan ki Suriye politikası ile Trump'ın izlediği siyaset çok farklı. Donald Trump, izalosyoncu bir dış politika izlemektedir. Buna paralel olarak da Orta Doğu'da rejim değişikliği ve askeri müdahaleleri uygun görmemektedir. Irak sorunundan ağzı yanan Amerika'nın yoğurdu üfleyerek yemesi gibi de düşünülebilir bu. Fakat Ankara bu konu da şuan daha farklı bir politika izlemektedir. Trump, İŞİD ile mücadelenin sürdürülmesini istemekte ve bunun ile birlikte de Suriye krizinin Rusya ile görüşerek çözülmesi yanlısı olduğu izlenimi vermektedir.
Trump bunun ile birlikte Suriyeli Kürtlere desteği savunuyor. YPG ile ilişki kurulmasında ısrarcı davranıyor.

MÜSLÜMANLAR KARŞITI SÖYLEMLERİ


Bilindiği üzere Donald Trump başkan olmadan önce Müslümanlara kadar yaptığı söylemler ile oldukça gündeme dalga vurmuştu. Bundan hareketle cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Trump'ı eleştireceği ve gerginlik oluşacağı düşüncesi vardı.

GÜLEN KONUSUNDA GÖRÜŞLERİ


Türkiye hükümeti ısrar ile Fetullah Gülen’in iadesini istemektedir. Buna yönelik daha Trump açıklama yapmamıştır. Fakat diğer yetkililerin açıklamasına göre Amerika yargısı gerekli görmediği sürece teslimin, başkan ile alakası yoktur.

Yorumlar